съхранение на етикети
Как да съхраняваме правилно етикетите си?
юли 5, 2021

ICC профил – правилният начин за преобразуване на цветовите пространства при изображенията

Разглеждате снимки, обработвате, отпечатвате изображения или създавате проекти? Ако често ви се случва да работите с цветови файлове на дигитални устройства и искате да се доближите възможно най-близко до действителния им облик, то трябва да се запознаете с т. нар. ICC (Международен Цветен Консорциум) профил.

По принцип всички възпроизвеждащи устройства, като монитори, скенери и принтери, създават цветовете по различен начин. И именно начинът, по който се комбинират цветовете, за да се създадат други се нарича цветово пространство. Те определят как цветната информация се представя в изображение, когато тя се показва на определено устройство. Пример за цветови пространства са RGB и CMYK, чийто основни цветове се смесват в различни количества и интензитет, за да се създадат разнообразие от цветове.

Когато изображението се предава от едно устройство на друго, цветната информация за изображението се преобразува от цветовото пространство на устройството източник в цветното пространство на устройството дестинация. Но тъй като те не съвпадат точно, е възможно част от цветовата информация да бъде загубена или променена в процеса на преобразуване.

Тук в действие влиза ICC профила – той представлява файл, който съдържа информация за това как дадено устройство възпроизвежда цветовете (т.е. какво е неговото цветово пространство) и как може да бъде преобразувано изображение от специфичното за това устройство цветово пространство към независимо от устройството такова. Независимо цветово пространство е това, което не зависи или не е свързано с характеристиките на конкретното устройство, и съдържа всички цветове за всички гами, такова е PCS – специфично пространство за свързване на профил. ICC профили могат да бъдат създадени за три типа устройства – дисплейни (монитори), входни (скенер или цифров фотоапарат) или изходни (принтери). Принципът на работа е следният – може да се използва входен ICC профил, за да преведете цветни данни, създадени на едно устройство (например цифров фотоапарат) в PCS. След това можете да използвате изходен ICC профил, за да конвертирате от PCS в специфичното цветово пространство на крайното устройство (например принтер).

Трябва да имате предвид обаче, че конвертирането на изображения от едно цветово пространство в друго е интензивен процес и може да повлияе на производителността на вашата печатна система, въпреки че това е най-добрият начин да поддържате постоянен цвят за устройствата във вашата система.

bg_BGBulgarian