етикет; етикети
Етикетът и неговите разновидности
май 31, 2021

Как да съхраняваме правилно етикетите си?

съхранение на етикети

Ако сте от хората, които обичат да държат всичко под свой контрол, и сте поели печатната дейност на етикетите за продуктите си или пък сте се запаси с достатъчно количество, правещо ви независими във финалните щрихи на вашия производствен процес, то отделете внимание на следващите редове, за да избегнете изненади, костващи ви нови ресурси и усилия.

За правилното складиране на етикетния материал, вземете предвид няколко фактора, имащи значение за последващата работа с него и безупречното му качество:

  • Температура – трябва да се избягват екстремните температури, тъй като това може да доведе до изменение в лепливите качества на етикета и общата му трайност. Има известна закономерност между повишаването на температурата и свойствата на лепилата, което може да предизвика повдигане на краищата на етикета или набръчкване. Подходяща температура на съхранение е около 15 ° – 25 ° по Целзий, като за пластмасовите етикети е препоръчителна по-хладна среда от около 10 ° до 8 ° по Целзий, без кондензация и опаковани.
  • UV светлина – директната слънчева светлина и други UV лъчи при някои видове етикети могат да предизвикат обезцветяване или избледняване. Съхраняването на етикетите в непрозрачен съд или опаковка ще ги предпази от вредната светлина.
  • Влага – влажността в помещението има също толкова важно значение, както и температурата, подходяща е относителна влажност от около 40% – 55%. Затова помислете за съхранение на етикетите си в климатизирана зона или с помощта на предпазен съд или фолио, изолирайте този фактор.
  • Прах – запрашаването на етикетите може да бъде сериозно препятствие за последваща работа с тях с апликатори или принтери. Причината е, че събралите се частици могат да доведат до натрупването им в машините и неправилната им работа.
  • Подредба – организирайте ролките вертикално в отреденото им място за съхранение. За да избегнете вероятността от деформация на етикетите и вътрешната сърцевина, т. нар. шпула, не струпвайте големи количества ролки едни над други и не окачвайте тежките ролки на държачи.
  • Винаги използвайте първо най-старите етикети – макар и продукт, за който понятието „срок на годност“ е нетипично, общото правило е, че не трябва да съхранявате етикети за повече от една година. Продължителният застой може да повлияе на ефективността на лепилото, качеството на печат, както и да причини по-лесното разкъсване, навиване и обелване на етикета.

Всичко казано до тук може да се обобщи с извода – не се презапасявайте с огромни количества материал, ако по план няма да бъде оползотворен в рамките на година, и запазете транспортната опаковка или ги защитете с помощта на непрозрачен съд или фолио, като им осигурите климатизирано пространство без пряк достъп на слънчеви лъчи.

bg_BGBulgarian