етикет; етикети
Етикетът и неговите разновидности
май 31, 2021
ICC профил – правилният начин за преобразуване на цветовите пространства при изображенията
август 13, 2021

Как да съхраняваме правилно етикетите си?

съхранение на етикети

Ако сте от хората, които обичат да държат всичко под свой контрол, и сте поели печатната дейност на етикетите за продуктите си или пък сте се запаси с достатъчно количество, правещо ви независими във финалните щрихи на вашия производствен процес, то отделете внимание на следващите редове, за да избегнете изненади, костващи ви нови ресурси и усилия.

За правилното складиране на етикетния материал, вземете предвид няколко фактора, имащи значение за последващата работа с него и безупречното му качество:

  • Температура – трябва да се избягват екстремните температури, тъй като това може да доведе до изменение в лепливите качества на етикета и общата му трайност. Има известна закономерност между повишаването на температурата и свойствата на лепилата, което може да предизвика повдигане на краищата на етикета или набръчкване. Подходяща температура на съхранение е около 15 ° – 25 ° по Целзий, като за пластмасовите етикети е препоръчителна по-хладна среда от около 10 ° до 8 ° по Целзий, без кондензация и опаковани.
  • UV светлина – директната слънчева светлина и други UV лъчи при някои видове етикети могат да предизвикат обезцветяване или избледняване. Съхраняването на етикетите в непрозрачен съд или опаковка ще ги предпази от вредната светлина.
  • Влага – влажността в помещението има също толкова важно значение, както и температурата, подходяща е относителна влажност от около 40% – 55%. Затова помислете за съхранение на етикетите си в климатизирана зона или с помощта на предпазен съд или фолио, изолирайте този фактор.
  • Прах – запрашаването на етикетите може да бъде сериозно препятствие за последваща работа с тях с апликатори или принтери. Причината е, че събралите се частици могат да доведат до натрупването им в машините и неправилната им работа.
  • Подредба – организирайте ролките вертикално в отреденото им място за съхранение. За да избегнете вероятността от деформация на етикетите и вътрешната сърцевина, т. нар. шпула, не струпвайте големи количества ролки едни над други и не окачвайте тежките ролки на държачи.
  • Винаги използвайте първо най-старите етикети – макар и продукт, за който понятието „срок на годност“ е нетипично, общото правило е, че не трябва да съхранявате етикети за повече от една година. Продължителният застой може да повлияе на ефективността на лепилото, качеството на печат, както и да причини по-лесното разкъсване, навиване и обелване на етикета.

Всичко казано до тук може да се обобщи с извода – не се презапасявайте с огромни количества материал, ако по план няма да бъде оползотворен в рамките на година, и запазете транспортната опаковка или ги защитете с помощта на непрозрачен съд или фолио, като им осигурите климатизирано пространство без пряк достъп на слънчеви лъчи.

bg_BGBulgarian