Какво е GHS & BS5609 сертифициране на етикети?
април 12, 2021
Резолюция – PPI vs DPI
април 12, 2021

Как работи мастиленоструйната технология на печат (Inkjet)?

Мастилено-струйният печат е вид компютърен печат, който пресъздава цифрово изображение чрез впръскване на множество капчици мастило върху основа.

Концепцията на мастиленоструйното принтиране се разработва през 50-те години на 20-ти век, а през 70-те години чрез тази технология вече е било възможно отпечатването и на цифрови изображения, подадени от компютър. В световен мащаб по-голямата част от продажбите на мастиленоструйни принтери се реализират от четирите технологични гиганта – Canon, HP, Epson и Brother.

Взаимствал от своя предшественик – матричния принтер, мастиленоструйният такъв също възпроизвежда изображението на носителя посредством точки, които обаче са нанесени от матрица, печатаща с течни мастила, вместо от удар на глава с иглички. Така готовият образ се сформира от капчици мастило, изтласкани от хиляди микроскопични дюзи, чийто диаметър е 1/10 от диаметъра на човешкия косъм. Тези дюзи са разположени върху печатаща глава, в която се намира резервоарът с мастилото.

Мастилото преминава през микроскопичните отвори посредством налягане. В зависимост от това кога се създава налягането и начина, по който се предизвиква, има два типа мастиленоструйно принтиране:

  • Непрекъснат печат: При този процес мастилото се подава непрекъснато, като отделеното количество се регулира от модулатор. Модулаторът е внедрена технология, която подава непрекъснато налягане на печатащата глава и не позволява изтичане на мастило по време на печат, защото на изхода на дюзата то се разбива на множество микрокапки. Ако всички капки попаднат на хартията, тя би била равномерно покрита със слой мастило. Ето защо – чрез отклоняваща система (дефлектор) – на печатната повърхност попадат само тези, които се изискват за изображението. Останалите се събират в контейнер, след което се връщат обратно в основния резервоар. Първият принтер, използващ тази технология, е пуснат в производство през 1951г. от Siemens. Огромен плюс на непрекъснатия печат е възможността да се получи отлично качество на цветните изображения. Но това става за сметка на бързодействието и екплоатационните разходи.
  • Капкоотделяне при поискване (Drop-on-demand): при тази технология принтерът подава мастилени капки само тогава, когато те са необходими, за да бъдат отпечатани. Този метод води до промяна в мастилено струйната технология, като отхвърля сложността на непрекъснатата технология на печат.
  1. Термален печат: изобретен от инж. Интиро Ендо за Canon през 1977г., това е по-разпространената технология на печат. При него касетата се състои от множество миниатюрни камери със собствени нагреватели. В момента, в който е нужно дюзата да отпечати точка върху хартията, към нагревателя се подава електрически ток и той мигновено се нагрява и предизвика изпарение на мастилото и образуване на балонче. Това води до повишаването на налягането в камерата и изтласкването на капка мастило към хартията. Повърхностното напрежение на мастилото, както и кондензацията и разширяването на изпареното мехурче, водят до изтеглянето на нова доза мастило в камерата. Именно предизвиканите процеси дават търговското наименование на първия принтер на Canon с мастиленоструйна технология на печат – Bubble Jet. Използваните мастила са предимно на водна основа, липсата на необходимост от специални материали, прави производствената стойност на печатащите глави по-ниска отколкото при другите принтери с този вид технология.
  1. Пиезоструен печат: принципът тук не е много по-различен. Основната разлика идва от това, че нагревателят е подменен с пиезокристал, който при подаден ток променя своите форма и обем. Трептенето на кристала създава налягане, чрез което се изтласкват капките. В зависимост от силата на електричеството, подавано към кристала, може да се регулира размера и скоростта на капките.

Предлаганите от нас принтери на Afinia Label разчитат основно на термалния мастиленоструен печат (Thermal Inkjet), като в по-високия клас с цел повишаване на производителността е заложена подобрената Memjet технология. При нея печатащата глава е по-голяма и статична, което гарантира бързина при отпечатването на вашите етикети независимо от техния размер.

bg_BGBulgarian