Какво е LED принтер? Ние сме тук, за да ви разкажем всичко, което трябва да знаете.
ноември 12, 2020
Как работи мастиленоструйната технология на печат (Inkjet)?
април 12, 2021

Какво е GHS & BS5609 сертифициране на етикети?

Що се отнася до принтерите за етикети, няма хиляди сертификати, които принтерите могат да постигнат. При цифровите принтери за етикети сертифицирането на BS 5609 и спазването на GHS са единствените налични „официални“ сертификати. И така, какво означават те?

Какво е GHS?

GHS означава глобално хармонизирана система за класификация и етикетиране на химикали. Когато химикалите се изпращат по целия свят, те се етикетират със световно признат стандарт на символи. Това гарантира, че всеки, който намери контейнер, етикетиран с GHS, незабавно ще разбере дали съдържанието е опасно, както и изискванията за съхранение и транспорт. 

Кои са GHS категориите?

Физически опасности (17 класа) – например експлозиви, запалими течности, газове под налягане и др.

Опасности за здравето (10 класа) – например  корозия / дразнене на кожата, сериозно увреждане на очите, сенсибилизация на дихателните пътища или кожата и др.

Опасности за околната среда (2 класа) – Опасен за водната среда, опасен за озоновия слой

Както можете да видите GHS етикетирането е много важно и може да бъде разликата между живота и смъртта или екологичната катастрофа. Така че следващият етап, ако печатате GHS етикети, е да се уверите, че те също са сертифицирани по BS5609.

Какво е BS5609?

Ако GHS стандартите са определени, за да се гарантира това, което се отпечатва върху етикета, се контролира, тогава BS5609 сертифицирането, което контролира как се отпечатва физическият етикет. BS5609 е британски стандарт за чувствителни на натиск самозалепващи етикети, използвани за морски приложения. Известен също като Стандарт за изпитване на морски потопяеми етикети, BS5609 е международно признат, тъй като стандартните етикети трябва да отговарят, когато се използват върху опасни химически контейнери, превозвани по море. Целта на BS5609 е да гарантира, че етикетите остават ефективни, дори след месеци, плаване в морето. С правилното етикетиране се намалява потенциалът за отрицателни въздействия върху околната среда и здравето в резултат на изгубените в морето контейнери с химикали. BS5609 означава, че физическият етикет трябва да бъде отпечатан върху определен „одобрен“ материал, като се използва метод „одобрен“ за печат. 

И GHS, и BS5609 са разработени, за да гарантират, че етикетирането на химикалите е ясно и етикетите са достатъчно трайни за приложението.

Каква технология за печат е одобрена от BS5609?

Всъщност има няколко принтера за етикети, които са одобрени от BS5609 и използват различни технологии за печат.

Мастилено-струйният печат с пигментни мастила

LED принтерите

Лазерните принтери

Това не означава, че всеки принтер за етикети, използващ тези технологии, се поддържа, тъй като би трябвало да е тестван спрямо изискванията на BS5609. Също така тези принтери могат да бъдат одобрени само за определен материал, така четрябва  да сте сигурни, че използвате правилната комбинация от принтер, мастило и материал, за да постигнете сертифициране. Обикновено се поддържа или матово или гланцово PP или PE.

bg_BGBulgarian