Разлики между термотрансферен и термодиректен печат
ноември 12, 2020
Какво е LED принтер? Ние сме тук, за да ви разкажем всичко, което трябва да знаете.
ноември 12, 2020

Принципи на печата при лазерните принтери

Технологията на печат при лазерните принтери се изгражда изцяло върху фоточувствителните свойства на така наречения барабан /drum / на тонер касетата, респ. OPC (Organic Photo Conductor) секцията на дадената машина.

Конструкция на барабана (OPC)

Той е изграден на базата на алуминиева тръба, която е покрита с различни химически вещества, които я превръщат в органичен фотопроводник/кондуктор. Тази тръба е съставена от три подслоя и може да бъде покрита с базисен слой изглаждащ алуминиевото покритие. Следващият слой е генериращия заряд слой и е с дебелина около 1/10 от микрона. Този слой има свойствата на фотодиод и става електрически проводим в една посока при облъчване със светлина /в случая лазерния лъч/. Това позволява разреждането на повърхността на барабана. Последният слой е слоя носител на заряда. Този слой е около 30 микрона и в него е заряда отдаден от PCR (primary charge roller) или короната в зависимост от технологията, която се използва. Количеството заряд което барабана може да носи, респективно напрежението на повърхността на барабана е пропорционален на дебелината на последния слой носител  на заряда.

Първоначално барабана минава през WB (wiper blade), или така наречения почистващ нож, чиято повърхност почиства барабана от остатъчния тонер от предишния оборот. След това повърхността на барабана се подготвя от PCR, наелектризирайки го до около -600V. След това барабана се завърта до мястото, където лазерът ще го облъчва. Лазера намалява потенциала на повърхността на барабана до -100 V, на местата където осветява. Местата които лазера не е облъчвал остават с потенциал -600V. След това барабана се завърта отново и достига до т.нар. Mag roller, където полепва тонера. Тонера е отрицателно зареден, но повърхността на барабана е по отрицателна (-600V). Тъй като еднаквите заряди се отблъскват, тонера няма да полепне по тези области, а само по по-положителните участъци осветени от лазера (областите с заряд -100V). Подобен е и принципа за пренасяне на тонера от барабана на листа хартия (листа е по-положителен от повърхността на барабана). След като тонерът е пренесен върхо листа/медията той преминава през 2 нагряващи вала. По този начин тонерът се разтапя и се „вгражда в медията“

DPI

Големината на точките, които лазерният лъч прави върху барабана е обратно пропорционална на DPI (dots per inch), т.е колкото е по малка точката на лазера върху повърхността на барабана, толкова по-високо е DPI. Например при 84 микрона големина на петното DPI са 300, при 42 DPI са 600, а при 21 микрона DPI са 1200.

bg_BGBulgarian