Принципи на печата при лазерните принтери
ноември 12, 2020
Какво е GHS & BS5609 сертифициране на етикети?
април 12, 2021

Какво е LED принтер? Ние сме тук, за да ви разкажем всичко, което трябва да знаете.

Какво е LED принтер?

LED принтерите най-много приличат на лазерните принтери, използвайки барабан, тонер и система за “слепване” на тонера с носител. Има една ключова разлика между двете – лазерните принтери използват лазер и огледало, за да създадат статичен заряд, привличащ тонера върху печатащия барабан, докато LED моделите използват лента от светодиоди.

Те са изобретени през 1989 г. от производителя OKI и оттогава OKI продължават да правят иновации в областта на светодиодния печат, докато други производители са възприели технологията с течение на времето.

Въпреки че LED принтерите все още не са станали толкова известни като лазерните и мастиленоструйните, те постепенно са спечелили популярност поради уникалните предимства, които предлагат пред алтернативите.

Как работи LED принтерът?

Подобно на лазерните принтери, LED принтерите съдържат фоторецептивен барабан, чиято повърхност е заредена положително със статично електричество от проводник с високо напрежение. В лазерния принтер, лазерът използва данните, изпратени до него от платка, за да нарисува изображението (или текста), което трябва да бъде отпечатано в огледало, което се движи по оста си, за да прехвърли лъча към барабана. В LED принтер обаче отрицателният статичен заряд вместо това се създава от лента от светодиоди, която е разположена над или под барабана.

Моделът на светлината от светодиодите удря положително заредения барабан и изтрива заряда там, където попада, вместо това създава отрицателен заряд в изображението на страницата, която се печата. След това положително зареденият прахообразен тонер за принтера се разпръсква върху барабана, залепвайки там, където светодиодите създават отрицателния заряд.

Тъй като хартията навлиза в механизма на принтера, тя се зарежда положително от отделен проводник с високо напрежение и докато се прокарва покрай печатащия барабан, привлича тонера от отрицателно заредените части, където е залепнал.

След това листът хартия преминава между два нагряти вала, сливайки тонера към страницата, преди да излезе от принтера.

Какви са предимствата на LED принтера?

Тъй като те използват съвсем различен метод за създаване на статичен заряд, те имат различни предимства, които ги отличават от лазерните принтери.

  • Те са по-тихи, тъй като не са необходими движещи се части за прехвърляне на изображението към барабана за фоторецепция, за разлика от лазерните принтери, където огледалото се движи.
  • Липсата на движещи се части също означава, че те могат да бъдат по-компактни.
  • Те са по-надеждни, тъй като няма движещи се елементи, които е вероятно да се износят при редовна употреба.
  • Печатът е по-бърз, тъй като има по-малко стъпки за създаване на отрицателен заряд върху барабана за фоторецепция.
  • Тъй като светодиодите обикновено се считат за енергийно ефективни, LED принтерите пестят енергия в сравнение с лазерните.
bg_BGBulgarian