Мастила за полиграфията
Какво представлява мастилото?
ноември 3, 2020
Облагородяващи технологии. Сито,топъл и релефен печат. UV лакиране.
ноември 4, 2020

Офсетов печат

Какво представлява офсетовият печат  Първото, което е важно да кажем за офсетовият печат е, че не е директен метод за отпечатване. Мастилото не се придава директно към хартията, а чрез междинно платно. При този тип печат изображението се пренася към хартията на няколко етапа. Първо прехвърляме изображението върху цилиндър, който е обвит в гумено платно от там благодарение на натисков цилиндър с натиск изображението се прехвърля върху хартията. Материала, от който са изработени печатните форми е алуминиево-цинкова сплав с повърхностен светлочувствителен слой. Дизайна, който искате да отпечатате се поставя върху пластина и се експонира (засветява) с ултравиолетова светлина. След проявяване, при което елементите, които са непечатаеми се отстраняват от пластината и печатната форма е готова. Пластината се поставя върху цилиндъра на печатарската машина, който в процеса на въртене си взаимодейства с намастиляващи и овлажняващи валове, след което предава мастилото върху гумиран цилиндър, който от своя страна отпечатва образа върху хартията чрез натиск. Именно този процес позволява печатът да се нанася върху различни видове материали – хартия и картон, с различни параметри и повърхностна микогеометрия, както и с различна попивателна способност. За момента това е най-бързата технология като брой печатни удари.

Технология – в основата са мастила, които използват различията в повъхрностното напрежение в различните зони на експонираната пластина. След експонацията едната част от зоните на пластината привличат мастилото, а другите го отблъскват. В зоните, които привличат мастилото се отпечатва цвят, а в тези които го отлбъскват – не. Видовете офсетов печат биват – ролен и листов, едноцветен или многоцветен, а според вида на използваните базови цветове на мастилата има два основни вида офсетов печат – щрихов и процесен. При щриховия офсет се използват мастила с много различни цветове. При процесния печат за възприемането на цветовете в напечатаното изображение се разчита изцяло на взаимодействието между растерните мрежи на няколко основни цвята, отпечатани върху листа. Използват се няколко системи за отпечатване на цветни изображения, като принципа при всичките е наслагване на растерните решетки на отделните цветове. Цветните изображения се получават от комбинацията на няколко цвята. Най-разпространената система за цветен печат е така наречения Fier Farben (четири цвята) познат и като CMYK. Тя е базирана на 4 основни цвята- синьо-зелено, пурпурно, жълто и черно – cyan, magenta, yellow и black. От взаимодействието на техните растерни мрежи могат да се получат повечето от видимите от човешкото око цветове. За многоцветно изображение се използват два метода — или повторение на печата поотделно за всеки цвят, или печат с многоцветна печатна машина. В последно време навлезе и хексахромна технология за отпечатване на цветни изображения, която представлява четирете основни цвята от CMYK плюс оранжево и светло зелено. Всъщност целта е на листа хартия да се пресъздаде колкото се може по реална картина.Възможен е печат освен с CMYK, с PANTONE цветове и лакове.

Приложения – офсетовият печат е може би най-популярната техника за отпечатване на текст и изображения, предимно върху хартиена медия. Най-често срещаните приложения са: рекламни материали, визитки, календари, пощенски картички, вестници, каталози, списания. Освен това печатът може да бъде както едноцветен така и многоцветен.

Предимства и недостатъци:

Това е най-универсалния метод за постигане на ниска себестойност на единица продукт с пълноцветен печат при всички тиражи над 1000-2000 бр. Офсетовият метод дава кратко време за изпълнение на поръчката. Перфектна повтаряемост на печата от първият до последният. Офсетовата технология дава възможност за добавяне на много довършителни операции, които придават още по-добра визия на продукта.

Единственият недостатък е, че този метод изисква големи тиражи и е неикономичен при малки тиражи.

bg_BGBulgarian